За Кърджали

Забележителности в Кърджали

Мегалитен комплекс „Перперикон“ – археологически комплекс, разположен на около 20 км североизточно от град Кърджали.

В рамките на комплекса са открити важно мегалитно светилище, което според изследователите е дълго търсеното прорицалище на Дионис, древни гробници, раннохристиянски и средновековни църкви и крепостни стени.
Разкопките на скалния град Перперикон започват през 2000 година и разкриват скален град, чиито разцвет е бил през Римската епоха, въпреки че развитието му започва няколко хилядолетия по-рано.
Археологическите и консервационни дейности на хълма продължават и днес, като ежегодно биват откривани нови артефакти допълващи загадъчната история на скалния град.
Повече информация за Перперикон, можете да получите на: http://www.perperikon.bg/

perperikon1-t.jpg perperikon2-t.jpg perperikon3-t.jpg

perperikon4-t.jpg perperikon5-t.jpg perperikon6-t.jpg

Скално светилище при село Татул – разположено е на около 20 км източно от град Момчилград.

Представлява поредица от масивни скали, в които личат множество всичания, гробни камери, стъпала и зидария от масивни камъни, опасваща хълма на светилището. Според някои изследователи на това място се намира гроба на митичния герой Орфей и по тази причина обекта е известен още като „Светилището на Орфей“.
В периода 2004 – 2008 г. голяма част от светилището бе изследвана и консервирана от археолози начело с проф. Николай Овчаров и в момента скалния комплекс е отворен за посещения.

Tatul1-t.jpg Tatul2-t.jpg Tatul3-t.jpg

Пещерата „Утроба“ – скално светилище разположено високо над левия бряг на река Боровица в района на едноименната хижа на около 30 км западно от Кърджали.

Представлява изкуствена пещера с дълбочина около 8 метра, чиято форма удивително напомня женска утроба. Според някои автори подобни култови места са били използвани от „цивилизацията на скалните хора“ във връзка с изпълнението на култови ритуали свързани с богинята майка. Поверието твърди, че по време на равноденствието първия слънчев лъч прониква до дъното на пещерата, където е разположен малък олтар и по този начин всяка година богинята майка зачева от царя слънце.
Подобни мегалитни паметници са открити на други места в Родопите, но също и на остров Самотраки в Егейско море, и в планината Пангей в северна Гърция.

utroba1-t.jpg utroba2-t.jpg

Крепостта „Моняк“ (Монек) – разположена е на върха на внушителен скален конус източно от Кърджали.

Според изследователите това е средновековна крепост, част от отбранителната система по поречието на река Арда, която неколкократно е попадала във владението на Българската, Византийската и Латинската империи. Към настоящия момент добре личат части от крепостните стени, а от върха на хълма се открива незабравима гледка към водите на язовир „Студен кладенец“ и околните родопски ридове.
Крепостта може да бъде посетена пешком, като се използва една отбивка вдясно от шосето Кърджали – с. Широко поле.

monek1-t.jpg monek2-t.jpg

Каменната сватба – скален комплекс изграден от вулканична пепел наречена туфа. Намира се в околностите на село Зимзелен на около 6 км северизточно от Кърджали.

В миналото района на източните Родопи е бил подложен на активен подводен вулканизъм, в резултат от което голяма част от територията е покрита с вулканска пепел, която впоследствие е била оформена от влиянието на водата и вятъра. По този начин се е оформила поредица от причудливи скални форми, за които местното население е създало легендата „Вкаменената сватба“.

svatba1-t.jpg svatba2-t.jpg svatba3-t.jpg

Регионален исторически музей Кърджали – разположен е недалеч от цнтъра на град Кърджали и съхранява богати сбирки от природни и културно-исторически находки.

В музея са представени експонати от множество изследвания в района на източни Родопи и може да послужи, като добра отправна точка за изследване на този интересен край.

muzei3-t.jpg muzei1-t.jpg muzei2-t.jpg

Язовирите „Кърджали“ и „Студен кладенец“ – представляват горните стъпала от хидроенергийната каскада „Арда“.

Язовир „Кърджали“ е разположен над града и по обем заема четвърто място сред язовирите в България. Интересна особенност свързана с язовира е неговата стена, която е единствената по рода си с форма на обърната дъга у нас.
Язовир „Студен кладенец“ е разположен източно от Кърджали и е един от най-дългите в България. Околностите му са заети с живописни възвишения, по които са изградени множество мегалитни и средновековни паметници на културата. На югоизточния бряг на язовира е разположен единствения природен резерват в източните Родопи – „Вълчи дол“, опазващ местообитанията на едри грабливи птици и хищници.

jazovir1-t.jpg jazovir2-t.jpg

jazovir3-t.jpg jazovir4-t.jpg

  • Twitter
  • Facebook
  • YouTube